Kisainfo

Toivotamme kaikki lajista kiinnostuneet tervetulleeksi seuraamaan huipputason agilitya!

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva kaiken ikäisille ihmisille sopiva liikuntamuoto. Ohjaaja ohjaa koiran suorittamaan radalla olevat esteet liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä josta molemmat nauttivat.

Kilpailussa tuomari suunnittelee radan, johon ohjaaja tutustuu ilman koiraa viiden minuutin ajan, sen jälkeen ohjaaja ohjaa koiransa radan läpi mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi.

Agilityssa menestyminen vaatii ohjaajalta sekä koiralta hyvää fyysistä kuntoa. Ensiarvoisen tärkeää on ohjaajan ja koira hyvä yhteistyö, joka saavutetaan säännöllisellä harjoittelulla.

Agilitya harrastetaan kaikissa maanosissa ja lähes joka maassa. Suomessa agilitya on harrastettu vuodesta 1986 lähtien ja nykyisin harrastajia on Suomessa jo yli 13 000. Suomi on kansanvälisillä arvokisamitaleilla laskettuna yksi maailman menestyneimmistä maista.

Agilityssa kilpaillaan kolmessa eri kokoluokassa (minit, medit ja maksit) ja kolmessa kilpailuluokassa. Kilpailut aloitetaan 1-luokasta ja sieltä siirrytään 2-luokan kautta parhaimpaan eli 3-luokkaan.

SM-kilpailuissa nähdään vain korkeimman eli 3-luokan koirakoita.

Laji on yleisöystävällistä, yksi kilpailusoritus tarjoaa vauhtia ja jännistystä ja kestää vain noin 40s.

Kilpailupaikalle on ilmainen sisäänpääsy.

Kilpailualeella on mahdollisuus ostoksiin, ruokailuun ja pikkuherkutteluun.