Kilpailijoille

Osallistumiskriteerit

Ohjaajalla on oltava voimassa oleva kilpailulisenssi ja hänen on oltava Suomen kansalainen. Ohjaaja edustaa sitä yhdistystä, jonka kilpailulisenssillä hän kilpailee. Kilpailulisenssinhaltijan tulee noudattaa kulloinkin voimassa olevaa Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n vahvistamaa antidopingsäännöstöä.

Osallistumisoikeus on koirilla, jotka ovat tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä Suomen Kennelliiton rotukoirarekisteriin. Kiimassa olevan nartun tulee käyttää juoksusuojaa kilpailupaikalla ja sen talutushihnaan tulee sitoa punainen nauha merkiksi juoksuajasta. Juoksusuoja poistetaan kilpailusuorituksen ajaksi. Kiimassa oleva narttu kilpailee kuitenkin normaalisti kisanumeronsa osoittamalla paikalla lähtöjärjestyksessä.

Yksilö SM-kilpailujen 2017 tulosvaatimukset

Tulosvaatimukset ovat koirakkokohtaisia. Koirakon (ohjaaja ja koira) tulee täyttää joku seuraavista kriteereistä:

 • Osallistumisoikeus yksilökilpailuun on seuraavilla koirakoilla:

  • Vuoden 2016 suomenmestari
  • Hallitseva piirinmestari nollatuloksella. Piirinmestaruuskilpailu pitää olla järjestettynä Sagin voimassaolevilla säännöillä ja ohjeilla.
  • Koirakko, joka on saavuttanut 7.6.2016 – 5.6.2017 väliseä aikana kolmosluokassa vähintään seitsemän (7) nollatulosta. Nollatuloksista kaksi (2) saa olla hyppyradalta. Seitsemän nollatuloksen pitää sisältää vähintään yksi (1) tuplanollatulos. Nollatuloksia pitää olla saatu vähintään kolmelta (3) eri tuomarilta.

*) Tuplanolla: Suomessa samalla paikkakunnalla, samana päivänä, kunkin koiran peräkkäisissä kolmosluokan kilpailuissa tehdyt nollatulokset, tuplanollan nollista vain toinen saa olla hyppyradalta. Tuplanollan molemmat nollat kelpaavat vaadittujen seitsemän (7) kpl:n nollien lukumäärään. Tuplanollat tullaan todentamaan SAGI:n tulostietokannasta, joten tuplanollia ei tarvitse varmentaa koiran kilpailukirjaan.

Esimerkki: Jos paikkakunnalla on kolme starttia, tuplanolla toteutuu mikäli koirakko tekee nollatuloksen ensimmäisessä kilpailussa, on poissa toisesta kilpailusta ja tekee nollan kolmannessa kilpailussa (koiran peräkkäiset startit). Tuplanolla ei toteudu, mikäli kolmesta startista keskimmäisen tulos ei ole nolla.

Kilpailut, joissa kilpailukirjaan merkittävä tulos muodostuu kahdesta osasuorituksesta (SM-kilpailut, maajoukkueen karsintakilpailu) eivät kelpaa ns. tuplanollaksi, koska kyseessä katsotaan olevan vain yksi kilpailu.

Joukkue SM-kilpailujen 2017 koirakoiden lukumäärä ja valintakriteerit

 • joukkueessa on 4 koiraa ja 1 varakoira
 • joukkueen kokonaistulos muodostuu kolmesta (parhaasta) hyväksytystä suorituksesta
 • joukkueeseen valittavien koirien tulee kilpailla 3-luokassa

Lisenssiehtojen mukaisesti kilpailulisenssin haltija voi poikkeuksellisesti edustaa toista SAGIn jäsenseuraa, jonka jäseneksi hän kuuluu, mikäli lisenssinhaltijan oma seura on antanut siihen kirjallisen luvan. Lupa voi olla vapaamuotoinen tai valmis pohja ( Edustusoikeuden_siirtoanomus_2017 ).

Kisaformaatti:

 • Jälkimmäiselle radalle saavat osallistua ensimmäisen radan 50 parasta hyväksytyn tuloksen tehnyttä tai kaikki virheettömän tuloksen tehneet.

  Jos joku jää pois, paikka ei siirry seuraavalle.

 • Joukkuekilpailut:
  • Finaaliradat aloitetaan aloitetaan kaikilla kentillä yhtäaikaa.
  • Kaikissa kokoluokissa kolmen koirakon jälkeen sijalla 26. tai heikommilla sijoituksilla olleet joukkueet suorittavat joukkuefinaaliratansa samanaikaisesti.
  • Kussakin kokoluokassa 25 parasta joukkuetta suorittavat finaaliradan kokoluokka kerrallaan.
  • Ensimmäinen kokoluokka aloittaa rataantustumisensa, kun kaikkien kokoluokkien sijallta 26. tai heikommat joukkueet ovat suorittaneet ratansa.

Lähtöjärjestys

Lappeenrannan SM-kisoissa käytetään ensimmäistä kertaa arvonnan sijaan rankingia lähtöjärjestyksen määrittämiseksi. Kuuma ryhmä starttaa kaikissa säkäluokissa viimeisinä. Menettely on tuttu muun kilpaurheilun parista.
Menettely takaa kuumalle ryhmälle mahdollisimman tasapuoliset olosuhteet. Lähtöjärjestyksessä halutaan antaa kaikille koirakoille mahdollisimman hyvä ja tasapuolinen mahdollisuus menestyä. Lähtöjärjestys toteutetaan seuraavasti:
1) Kisaajat, joilla on useampi kuin yksi koira samassa säkäluokassa starttaavat ensisijaisesti omalla paikallaan. Mikäli saman ohjaajan koirat sattuvat samaan tutustumisryhmään, niin huonommalla rankingsijoituksella oleva koira siirretään edellisen tutustumisryhmän loppuun.
2) Kisaajat, joilla on useampi kuin yksi koira eri säkäluokassa starttaavat ensisijaisesti omalla paikallaan. Mikäli koirien arvioidut lähtöajat sattuvat päällekkäin, niin huonommalla rankingsijoituksella oleva koira siirretään lähtemään aiempaan tutustumisryhmään.